ATV РЕГЛАМЕНТ 2013

ATV & QUAD SOFIA CHALLENGE 2013

І. ОБЩИ УСЛОВИЯ

ATV & QUAD SOFIA 2013 е състезание за четириколесни машини (ATV и QUAD), който ще се проведе в 2 (ДВА) кръга. ОРГАНИЗАТОР на състезанието е спортен клуб „4х4 Адвенчър” Троян.

ATV & QUAD SOFIA 2013 се ръководи от настоящия регламент и от всички решения на Съдийската комисия, влезли в сила по време на състезанието.

ATV & QUAD SOFIA 2013 се провежда на затворено трасе, като движението се извършва между ленти, без навигация! В трасето има изкуствени и естествени препятствия, като целта е преминаването им за най-кратко време.

ІІ. РЕГИСТРАЦИЯ И ТАКСА УЧАСТИЕ

Всички желаещи попълват заявка за участие и декларация в електронен вид и при пристигането си подписват саморъчно документите. Заявки се приемат до 5 дни преди провеждането на състезанието.

Участниците в " ATV & QUAD SOFIA 2013" могат да запазят състезателните си номера в началото на годината.Всички състезатели са длъжни да има поставени номера върху машините. Участниците задължително стартират с предоставената фланелка (ако се осигури от спонсорите) през всички състезателни дни!


Такси участие: НЯМА
В своята заявка всеки състезател посочва броя и имената на механиците, които имат право на достъп до pitstop зоната. Механици, които не са предварително заявени, няма да получават достъп до pitstop зоната.
За приета се счита заявката, за която са получени всички налични документи (заявка и декларация).

ІІІ. КЛАСОВЕ

Състезателите се разделят в няколко класа в зависимост от задвижването на машините, пол и възраст на състезателите.
 • Клас Mini Junior – участници на възраст до 10 години. Няма ограничения за задвижването на състезателните машини. 
 • Клас Junior – участници на възраст от 10 до 14 години. Няма ограничения за задвижването на състезателните машини. При желание на състезателя от клас "Junior" и разрешение от Организатора е възможно стартиране в клас "EXPERT” или “Mini JUNIOR” 
 • Клас "EXPERT"– машини със задвижване на задния мост и машини със задвижване на четирите колела без ограничение в кубатурата и състезатели на възраст над 14 години.

IV. КЛАСИРАНЕ

Класирането е индивидуално.
Най-малкото време за преминаване на цялата дистанция и определения брой обиколки определят победителя в съответния клас.
Сборът от точки в двата дена определят класирането за състезанието.

Индивидуално класиране: Победителите във всеки манш получават точки. Победител в крайното класиране за състезанието е участникът, събрал най-много точки от двата дена. Точки получават първите 15 участника, като схемата за точкуване е следната:

Място Точки Място Точки Място Точки
1 25 6 15 11 9
2 22 7 14 12 8
3 20 8 13 13 7
4 18 9 12 14 6
5 16 10 10 15 5

      
V. ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД 

Прегледът ще се извършва задължително преди старта на всяка от сериите в двата дни.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОБОРУДВАНЕ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ

Състезателите трябва да са оборудвани с каски (които отговарят на следните стандарти ЕСЕ 22-05 Р/EUR; JAPAN JIS T8133:2000; USA M 2005), протектори за рамена, лакти и гръб, ботуши за ендуро или мотокрос, ръкавици и очила, фланелка на организатора! Липсата на част от оборудването води до НЕ стартиране на участника!
Всеки участник може да участва само с една машина за конкретното състезание!

Задължително оборудване за машините клас "EXPERT"
 • Предпазители за степенките 
 • Заден бъмпер 
 • Връзка с ключа за запалването (kill switch) 
 • Забранени са всички остри ролбари, ръбове и необезопасени лебедки в предната част на машините 
 • Грайфер на гумите с над 50% от първоначалния
Задължително оборудване за машините за останалите класове. 
 • Предпазители за степенките 
 • Забранени са всички остри ролбари, ръбове и необезопасени лебедки в предната част на машините 
 • Грайфер на гумите с над 50% от първоначалния 

VІ. ПАДОК

В ПАДОКА се разполагат състезателите с техните механици и асистенция, кемпери, каравани и шатри. САМО в ПАДОКА се извършва ремонт на машините!
Забранява се движението на състезателни машини на собствен ход в ПАДОК! Предвижването се извършва с бутане при загасен двегател!

VІІ. ПРЕДСТАРТОВА ЗОНА/ЗОНА ЗА ИЗЧАКВАНЕ

Всички участници са длъжни да вкарат машините си в ПРЕДСТАРТОВА ЗОНА, като машините са със загасени двигатели. Зоната се затваря15 минути преди определения час за старт. В ПРЕДСТАРТОВАТА ЗОНА се допускат само състезатели.Излизането от ПРЕДСТАРТОВА ЗОНА става след изрично повикване от съдия. По време на цялото състезание в забранява изрично свободното движение на машини извън определените трасета и графици. Неспазването на правилата за движение и регламента водят до дисквалификация на участника.

VІІІ. ЗАКРИТ ПАРК/ ПАРК ФЕРМЕ

След финал на серията участниците изчакват в ЗАКРИТ ПАРК до финиширането на всички участници от серията. Излизането от ПАРКА става след изрично разрешение от съдия.

ІХ. ФОРМАТ НА СЪСТЕЗАНИЕТО


СТАРТОВАТА РЕШЕТКА за първа състезателна серия се определя по реда на записване.

За всеки манш според трасето и метеорлогичните условия, ОРГАНИЗАТОРЪТ определя броя на обиколките. Най-малкото време за преминаване на цялата дистанция и определения брой обиколки определят победителя в съответния клас. При финал на първия участник от серията направил необходимия брой обиколки, останалите участници финишират независимо в коя обиколка са.

Х. ТРАСЕ

Състезателното трасе представлява Оффроуд Полигон с дължина между 1.5 и 2 км., като включва скоростни отсечки, изкуствени препятствия, рампа за скокове, виражи, движение в горски участъци, дълги завои и възможности за изпреварване. Трасето е обезопасено и заградено.

Движението по трасето се извършва между маркиращи ленти. Излизане от лентите с цел съкращаване на дистанцията и облагодетелстване се наказва с дисквалификация. Състезател, който е напуснал по една или друга причина трасето, е длъжен да се върне на трасето, от мястото от което го е напуснал. Неспазването на това правило води до дискфалификация.

Грубо и неспортстменско отношение по време на състезанието към участници, съдии и организатори се наказва с дисквалификация.

ХІ. ВРЕМЕИЗМЕРВАНЕ

През цялото състезание е на разположение екип от лицензирани съдии и времеизмервачи. Времеизмерването на участниците се извършва с транспондери. По време на записването всеки състезател оставя депозит в размер на 200 лева (100 евро) за получения транспондер.
Сумата се връща при предaване на транспондера в края на състезанието.

ХІІ. АСИСТЕНЦИЯ

Техническа помощ и презареждане на машините е позволена в определената зона – pitstop. Времето на състезателя при презареждане и техническа помощ не се спира. Всеки състезател има право на не повече от ДВАМА механика в зоната pit-stop. Излизането от pit-stop зона се извършва САМО след подаден сигнал от съдия. Асистентските екипи напускат pit-stop зоната след приключване на състезателната серия. За напускане на pit-stop зоната по време на състезателната серия и грубо отношение към съдии от страна на асистенцията, състезателезателят си дисквалифицира.

ХІІІ. ЩАБ НА СЪСТЕЗАНИЕТО

Щабът на състезанието е на разположение на състезателите за записвания, брифинги, обявяване на резултати.

ХІV. НАСТАНЯВАНЕ

ОРГАНИЗАТОРЪТ не поема ангажимент за настаняване, но ще съдейства на желаещите с информация за хотели в района.
За желаещите, състезатели и отбори да къмпингуват при възможност ще има осигурени места в ПАДОКА!
На разположение ще бъдат сервизни помещения.

ХV. НАГРАДЕН ФОНД

Призовите тройки във всеки клас получават купи, а при възможност предметни и парични награди.
За всеки кръг ОРГАНИЗАТОРЪТ може да осигури допълнително и предметни награди.

ХVІ. МЕДИИ И МЕДИЙНО ОТРАЗЯВАНЕ

Всички журналисти трябва да имат изрична акредитация за дните на състезанието от ОРГАНИЗАТОРА.
Акредитираните журналисти ще имат отличителни жилетки и баджове, като акредитацията им ще включва достъп до всички зони, достъп до трасето за отразяване, участие в коктейл и церемония по награждаване.

ХVІІ. РЕКЛАМА

ОРГАНИЗАТОРЪТ предоставя на участниците състезателна фланелка за съответния кръг с лого на надпреварата и спонсорите на шампионата.
Състезателите се освобождават от задължението да стартират с фланелка на ОРГАНИЗАТОРА след изрично негово съгласие и заплащане на такса в двоен размер.

Нашите Спонсори

troyanplaza M-tel M-tel